Grote geldbedragen, zowel contant als op de bank, dure horloges en een flinke lading digitale en fysieke administratie heeft de FIOD vorige week in beslag genomen. Het zou allemaal van één man afkomstig zijn: een 30-jarige groothandelbaas uit Den Haag. Hij is opgepakt en wordt verdacht van een flinke lijst aan belastingontduikingen. Door zijn trucjes liep de Nederlandse staat mogelijk 1 miljoen euro mis.
Het strafrechtelijk onderzoek begon na een controle van de douane. Het gaat om een eigenaar van een groothandel in voedingsmiddelen, waaronder vruchten-, groentesappen en limonades. Om die producten in te kopen moet een zogeheten verbruiksbelasting worden afgedragen. En dat leek in deze zaak niet het geval.
‘Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte in ieder geval in de periode van januari 2020 tot en met december 2022 goederen inkocht waar verbruiksbelasting op rustte’, klinkt het bij de FIOD. Volgens de opsporingsdienst heeft de dertiger ‘niet of nauwelijks’ aangiften van verbruiksbelasting gedaan.
Onterechte claims
Hij wordt ook verdacht van het onterecht claimen van teruggaven verbruiksbelasting. De documenten die de FIOD boven tafel kreeg waren vermoedelijk valselijk opgemaakt. Tijdens de doorzoekingen in een woning, vier bedrijfspanden en bij een safeloket in Den Haag en een woning in Katwijk is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, ruim 100.000 euro aan contant geld, drie vermoedelijk dure horloges en voor ruim 1 miljoen euro op bankrekeningen.
De verdachte zou ook onjuiste aangiften van omzetbelasting hebben gedaan. ‘Uit de administratieve controle door de Douane bleek dat meerdere leveringen door de groothandel aan buitenlandse partijen niet hadden plaatsgevonden. Deze goederen werden vermoedelijk in Nederland verkocht.’
Het totale nadeel voor de Nederlandse staat wordt geschat op meer dan 1.000.000 euro
Volgens de FIOD is die omzet niet gemeld en is er dus ook geen belasting over betaald. ‘Het totale nadeel voor de Nederlandse staat wordt geschat op meer dan 1.000.000 euro’, aldus de opsporingsdienst. Afgelopen vrijdag is de Hagenaar voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die besloot dat hij nog zeker twee weken moet vastzitten, wat momenteel dus nog minimaal een week is.