Vakantieplannen over de grens? Houd dan nu maar vast rekening met langere wachttijden voor een paspoort of identiteitskaart. Gemeenten zetten zich schrap voor een golf aan aanvragen en waarschuwen nu al iedereen van wie deze dit jaar verloopt: kom op tijd. Want de vraag is of de afdeling burgerzaken de ‘paspoortpiek’ wel aankan. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de omwisseloperatie van een paar miljoen passen serieus voorbereid – met draaiboeken voor als het misgaat.
De aanstaande hausse is het gevolg van in 2014 gewijzigde regels: tot die tijd waren paspoorten en ID-kaarten vijf jaar geldig, maar destijds is de geldigheidsduur opgerekt naar tien jaar. De afgelopen vijf jaar waren er dus minder nieuwe passen nodig, maar dit jaar gaat de eerste lichting van de langer geldige reisdocumenten verlopen.
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de organisatie die de aanvraagprocedures beheert, voorspelt dat de golf tot 2028 aanhoudt. Dan is het tien jaar geleden dat de laatste ‘oude’ passen, met een geldigheidsduur van vijf jaar, verlopen zijn. Tot dat moment zijn de rijen bij burgerzaken dus langer, en kan het op piekmomenten dus ook langer duren voordat een paspoort of identiteitskaart klaarligt.
Hoofdbrekens
Personele hoofdbrekens dus op honderden gemeentehuizen in het land: als straks in maart de jaarlijkse voorjaarspiek aan aanvragen komt, die dus heviger gaat zijn dan de afgelopen vijf jaar, zijn er dan genoeg ambtenaren om alle aanvragen tijdig te behandelen?
Lang niet overal, blijkt uit een inventarisatie van deze site. Her en der doemt nu al het beeld op van lange wachttijden voor reisdocumenten, en dus van potentiële vakantieverpesters voor wie er te laat bij is. De grootste banensite van ons land, Indeed, telt bij verschillende gemeenten nog tientallen vacatures op het vlak van paspoorten en identiteitsbewijzen. Daar zitten grote steden tussen zoals Rotterdam, maar ook een bescheidenere gemeente als Deurne zoekt nog personeel, met zelfs ‘paspoortpiek’ in de functietitel.
Vijf werkdagen
In Nijmegen deed het stadhuis afgelopen week een heuse waarschuwing de deur uit: doe je aanvraag op tijd, want op piekmomenten gaan we de beoogde afhandelingstijd van vijf werkdagen mogelijk niet halen. Hetzelfde geldt voor gemeenten in de provincie Utrecht, voor Haarlem en voor Zandvoort.
Hoe serieus het Rijk de situatie neemt, blijkt ook uit navraag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit jaar moeten naar schatting 1,6 tot 1,7 miljoen paspoorten vervangen worden, en 1,2 tot 1,3 miljoen identiteitskaarten, laat een woordvoerder weten. Aan materialen om al die passen te maken geen gebrek, maar de drukte bij de gemeenten wordt ‘elke week gemonitord’, en er is ‘intensief contact’. Er worden zelfs draaiboeken gemaakt ‘voor incidenten die zich eventueel kunnen voordoen’ als te veel mensen tegelijk een nieuwe pas aanvragen.
„Alle gemeenten zijn zich op de piek aan het voorbereiden”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, een organisatie die gemeenten adviseert over hun dienstverlening rondom onder meer paspoort- en ID-aanvragen.
Afgelopen jaar hebben gemeenten zich al een slag in de rondte geworven — de vijf jaar durende piek werd immers al een tijdje voorzien. Via de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) konden geïnteresseerden een gratis spoedcursus volgen, vrijwel altijd gevolgd door een baan bij een gemeente. Op promotiedagen konden zijinstromers, werkzoekenden en andere geïnteresseerden horen hoe ‘mooi, afwisselend en belangrijk’ het werk van de afdeling burgerzaken is. Het hele traject werd gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Voorzorgsmaatregel
Hoeveel extra ambtenaren dat heeft opgeleverd kan de NVVB-woordvoerder niet zeggen, wel dat er op dit moment 225 mensen bezig zijn met zo’n opleiding. Dit jaar zijn er nog twee wervingsdagen, terwijl de piek dus al begonnen is. „Een voorzorgsmaatregel”, noemt de zegsvrouw dat. „Om ervoor te zorgen dat gemeenten niet te veel last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt.”
Het advies van de NVVB: „Mensen die een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart willen, moeten de website van hun gemeente goed in de gaten houden.”
De aanvraag van een paspoort mag dit jaar maximaal 83,87 euro kosten, 7euro meer dan vorig jaar, de maximale prijs voor een identiteitskaart is vastgesteld op 75,80 euro, een stijging van ruim 5 euro. In beide gevallen gaat meer dan de helft van het bedrag naar het Rijk, dat de productie van de reisdocumenten regelt. Voor minderjarigen liggen de kosten lager.
Recordstijging gemeente-inkomsten
Mede door de ‘paspoortpiek’ verwachten gemeenten dit jaar 13,3 miljard aan inkomsten uit heffingen en leges. Dat is 8,5 procent meer dan vorig jaar, en dat is dan weer de snelste stijging sinds 2007, blijkt uit cijfers die het CBS maandag publiceert. Van die 13,3 miljard zijn leges voor paspoorten en identiteitskaarten maar een klein deel (328 miljoen euro, ruim de helft meer dan vorig jaar).
In absolute zin komt de meeste stijging op naam van de onroerendezaakbelasting (ozb). De ozb is dit jaar gebaseerd op de WOZ-waarde van woningen op 1 januari 2023, en die lag 16,1 procent hoger dan een jaar eerder. Gemeenten hebben hun ozb-tarieven verlaagd, maar niet genoeg om die hele WOZ-waardestijging teniet te doen: de opbrengst uit de ozb ligt dit jaar 7,5 procent hoger dan in 2023.
Een andere opvallende stijger: gemeenten denken dit jaar 1,3 miljard euro aan parkeergeld op te halen, 130 miljoen euro meer meer dan afgelopen jaar. De uitschieters zitten in de grote steden: Amsterdam heeft 40 miljoen euro meer begroot dan vorig jaar, Rotterdam 37 miljoen euro meer, en Utrecht verwacht 14 miljoen meer opbrengsten. De toeristenbelasting moet meer dan een half miljard opbrengen, een kwart meer dan in 2023. In Amsterdam gaat het gemeentebestuur uit van 47 procent meer toeristentaks: 242,5 miljoen euro.
De opbrengst uit de rioolheffing moet 6,6 procent hoger uitkomen, die uit de afvalstoffenheffing 6,3 procent hoger. Die laatste twee heffingen mogen niet meer opleveren dan het rioolonderhoud en de afvalverwerking kosten, maar wel minder.