Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar en de grootste toename sinds 2007. De toename wordt vooral veroorzaakt doordat huizen duurder zijn geworden.
Dit jaar verwachten de Nederlandse gemeenten alleen al 5,5 miljard euro aan onroerendezaakbelasting (ozb) te ontvangen, 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging is vrijwel even groot als een jaar eerder en komt vooral door de hogere WOZ-waardes van woningen. Op 1 januari 2023 bedroeg die gemiddeld 368.000 euro, 16,1 procent meer dan een jaar eerder.
De begrote opbrengst van parkeerheffingen stijgt in 2024 naar verwachting met bijna 11 procent tot ruim 1,3 miljard euro. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de grote steden, waar parkeren fors duurder wordt.
Begrotingstekorten
De hogere inkomsten betekenen niet dat gemeenten nu ineens allemaal bulken van het geld; veel gemeenten hebben in het afgelopen decennium juist moeten bezuinigen doordat ze er meer taken bij kregen, zonder dat daar altijd afdoende extra financiële middelen tegenover stonden.
Over twee jaar krimpt de zak geld die van het Rijk naar de gemeenten gaat weer flink, wat zorgt voor een begrotingstekort van jaarlijks gemiddeld zo’n 1 miljard, berekende accountantskantoor BDO. Twee op de drie gemeenten verwachten in de rode cijfers te duiken. Personeelstekorten bij gemeenten maken het daarbij nóg moeilijker om alle taken de komende jaren uit te voeren.
Rotterdam koploper grote steden
Van de vier grote steden stegen de ozb-opbrengsten in Rotterdam het sterkst (13,4 procent). Dat is ook de meest financieel gezonde stad, concludeerde BDO eerder. In Amsterdam (ruim 5 procent), Den Haag (ruim 5 procent) en Utrecht (bijna 7 procent) was de stijging van de ozb-opbrengsten juist lager dan gemiddeld in Nederland.
Voor 2024 verwachten de gemeenten ook voor 328 miljoen euro aan opbrengsten uit aanvragen voor onder andere rijbewijzen, reis- en huwelijksdocumenten, een stijging van liefst 52,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral omdat ze een forse stijging verwachten in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. In 2014 is namelijk de geldigheidsduur van deze documenten aangepast van 5 naar 10 jaar.
De opbrengsten uit toeristenbelasting zullen naar verwachting 538 miljoen euro bedragen. Dit is 110 miljoen euro meer dan in 2023. De stijging komt vooral door Amsterdam, waar de tarieven voor hotelovernachtingen, cruisepassagiers en rondvaartboten stijgen.