Eurostar-reizigers zijn vanaf half juni een klein uur extra kwijt als zij naar Londen willen. Vanwege de renovatie van Amsterdam CS verplaatst de vervoerder de paspoortcontroles tijdelijk naar Brussel, vertelt topvrouw Gwendoline Cazenave. Op de terugweg blijft de reis even lang.
De reis met de Eurostar van Amsterdam naar de Britse hoofdstad duurt momenteel in totaal 3 uur en 52 minuten. Vanaf 14 juni wordt dat 4 uur en 45 minuten. Dan sluit de Eurostar-terminal een halfjaar lang vanwege de grootschalige renovatie van Amsterdam CS. Zo wordt het aantal perrons iets teruggebracht, waardoor ze verbreed kunnen worden.
De verplaatsing naar Brussel is logisch, aangezien Eurostar dat ook al zo deed toen het nog niet over een eigen terminal op Amsterdam CS beschikte. In totaal duurt de trip Amsterdam-Londen in de tweede helft van 2024 dus een klein uur langer.
Cazenave stelt dat de reis in praktijk niet héél veel meer tijd gaat vergen dan nu. ,,Reizigers hoeven vanwege het vervallen van de paspoortcontroles niet meer extra vroeg op Amsterdam CS aanwezig te zijn. Dat scheelt tijd.” Eurostar laat bovendien meer treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden. ,,Dat worden er acht per dag, waarmee er 1800 zitplaatsen bij komen.”
De terugreis van Londen naar Amsterdam blijft bovendien gewoon 3 uur en 52 minuten duren, beklemtoont Eurostar. Terug vinden de paspoortcontroles immers gewoon plaats in de Britse hoofdstad. ,,Al met al blijft een reis met Eurostar even aantrekkelijk als nu, denken wij.”
Er is Eurostar veel aan gelegen om reizigers tussen Amsterdam en Londen zo soepel mogelijk te blijven vervoeren. De route trok vorig jaar liefst 38 procent meer passagiers, blijkt uit de cijfers over 2023 die Eurostar woensdag deelde. Liefst 1,1 miljoen mensen kochten vorig jaar een ticket voor een reisje Amsterdam – Londen.
Het succes van Amsterdam-Londen is de reden dat de vervoerder afgelopen jaar hemel en aarde heeft bewogen om de paspoortcontroles in Amsterdam te blijven houden. Dat is niet gelukt, volgens ProRail kan het echt niet. Wel is de periode dat de terminal dicht moet teruggebracht van elf maanden naar een halfjaar. Een Zwitsers railadviesbureau zocht op verzoek van alle partijen mee naar een oplossing.
Eurostar vervoerde bijna 19 miljoen reizigers
Een tikje bezorgd is topvrouw Cazenave nog wel over de renovatie van Amsterdam CS. Met ProRail en het kabinet is afgesproken dat Eurostars terminal op Amsterdam CS in januari 2025 weer opent. Maar dergelijke grootschalige bouwprojecten willen nog wel eens uitlopen. ,,We roepen ProRail op er alles aan te doen om die planning te halen.”
Voordeel voor Eurostar is wel dat de vervoerder straks meer passagiers kan laten inchecken in Amsterdam. De vervoerder krijgt een compleet nieuwe terminal, met een beduidend grotere capaciteit. De capaciteit groeit van 250 passagiers nu naar uiteindelijk 600 over ruim een jaar.
De route kan dan minstens zo groot worden als Amsterdam-Parijs, die vorig jaar 1,9 miljoen reizigers trok. Op alle routes vervoerde Eurostar vorig jaar overigens 18,6 miljoen reizigers. Dat is ruim een vijfde meer dan in 2022. Doel is om te groeien naar 30 miljoen passagiers in 2030.
Meer reizigers vanwege Olympische Spelen Parijs
Voor komend jaar denkt de vervoerder onder meer te profiteren van de Olympische Spelen, die vanaf 26 juli in Parijs worden gehouden. Eurostar, de officiële vervoerder van de Nederlandse olympische en paralympische equipe, verwacht daardoor 2 miljoen extra passagiers te kunnen verwelkomen in zijn treinen.
Per woensdag kunnen reizigers Eurostar-tickets boeken voor de periode tijdens de Olympische Spelen. Ook kan nu geboekt worden voor Amsterdam CS-Londen ‘nieuwe stijl’..