Wie werkt in sectoren als de bouw, zorg, overheid en transport, gaat er dit jaar flink op vooruit. Volgens nieuwe berekeningen van salarisverwerker ADP verdienen werkenden met een modaal salaris gemiddeld tientallen euro’s meer dan vorig jaar. Wie een minimumloon verdient met een fulltime dienstverband, gaat er het meest op vooruit.
Dat werkende Nederlanders erop vooruit zouden gaan was al bekend. Maar nu heeft ADP ook berekend hoeveel dat per sector is. De verschillen zijn groot. Wie fulltime met een minimumloon in de bouw werkt, krijgt er netto 205 euro per maand bij, in de metaal en techniek is dat 254 euro. Bij de overheid en in de zorg respectievelijk 112 en 116 euro.
Het verschil is te verklaren doordat werknemers daar standaard 36 uur werken, en geen 40 uur. Tot dit jaar werd daar geen verschil in gemaakt en verdienden mensen met een contract van 36 uur net zoveel als mensen met 40 uur.
Modaal inkomen met tientjes omhoog
Ook mensen met een hoger inkomen in de bouw gaan er flink op vooruit. Wie een modaal salaris had van 3390 euro in de bouw, krijgt netto 75 euro meer. Bij de overheid en metaal en techniek gaat het om 74 euro en in de zorg en transport 73 euro.
Hoeveel ga jij erop vooruit? Bereken het hier:
De salarissen stijgen ondanks dat het belastingtarief over inkomsten in het lage belastingtarief iets stijgt (van 36,93 naar 36,97 procent). Dat komt door hogere heffingskortingen. De algemene heffingskorting was maximaal 3070 euro, maar wordt 3362 euro. De maximale arbeidskorting gaat van 5052 euro naar 5532 euro. Deze kortingen zijn inkomensafhankelijk: hoe meer iemand verdient, hoe minder korting hij of zij krijgt.
De verhogingen zijn exclusief de loonsverhogingen die in cao’s zijn afgesproken. Ook eventuele reiskosten- en thuiswerkvergoedingen zijn niet verwerkt. De belastingvrije vergoedingen gaan omhoog, van 21 naar 23 cent per kilometer.
Jongeren mogelijk niet vooruit
Wie er mogelijk niet op vooruit gaan zijn jongeren onder de 21 jaar. Dat komt omdat mensen voortaan vanaf hun 18de jaar al verplicht pensioen gaan afdragen. Als er tenminste sprake is van een pensioenregeling bij de werkgever.
Armoede in Nederland oplossen? ‘Gewoon gaan werken hè’
Armoede is een groot probleem in Nederland: dit jaar dreigen één miljoen Nederlanders in armoede te komen. Dat betekent dat je 1100 euro per maan