De hevige regenval zorgt voor flinke wateroverlast. Op verschillende plekken treden rivieren buiten de oevers. Ruim 11.000 huishoudens in en rond Nijverdal (Overijssel) zijn afgelopen nacht getroffen door een stroomstoring. Een schakelstation was door het hoge water ondergelopen. Het rivierwater zal de komende dagen verder stijgen. Voor het IJsselgebied heeft Rijkswaterstaat code oranje afgegeven.
De brandweer in Nijverdal heeft het water uit het schakelstation weggepompt. De storing werd rond 03.30 uur gemeld. Rond 06.00 uur waren 4600 huishoudens weer aangesloten, meldt een woordvoerster van netbeheerder Enexis. Zo’n tweeënhalf uur later zaten nog 450 huizen zonder stroom. Dat zou rond 09.30 uur weer verholpen moeten zijn, was de verwachting.
Niet alleen de regen van afgelopen dagen zorgt voor wateroverlast. Via de Rijn komt ook ongebruikelijk veel water Nederland binnen. De waterstand bij Lobith is inmiddels 14,15 meter en Rijkswaterstaat verwacht dat donderdag de hoogste stand bereikt wordt met 14,70 meter. Ter vergelijking: Toen in het rivierengebied in 1995 250.000 mensen werden geëvacueerd vanwege het hoge water stond de Rijn bij Lobith 2 meter hoger.
Het Overijsselse buurtschap Fortmond is door het hoge water niet meer met de auto bereikbaar. Inwoners en bezoekers worden met een speciaal pontje van en naar het vasteland gebracht. In Drenthe zijn akkers ondergelopen en is natuurgebied Hart van Drenthe op sommige plekken door het hoge water vrijwel onbegaanbaar, meldt RTV Drenthe. In Eelde is een klein sinkhole ontstaan en is een deel van de kruising Brouwersteeg/Hoofdweg afgezet.
Volgens 1Limburg heeft rivier de Niers in Noord-Limburg met 28 kubieke meter per seconde de hoogst gemeten afvoer ooit bereikt. Vooral in het noorden van de zuidelijke provincie zijn er hoge waterstanden, maar dat leidt nergens tot grote problemen. De situatie is ondanks de regenval van de afgelopen uren niet verslechterd, aldus het waterschap.
Parkeerders langs de Lek bij Vianen moeten snel hun auto weghalen op parkeerplaats P3, meldt RTV Utrecht. Deze parking ligt achter de zomerdijk en dreigt onder te lopen nu het waterpeil in de rivier snel stijgt. Dit geldt ook voor een parkeerplaats langs de Lek bij Duurstede.
Vakantiepark onder water
In Losser is de Ruhenbergerbeek overstroomd. Een vijftal straten in de omgeving is afgesloten met hekken. Voor zover bekend zijn in dit dunbevolkte gebied geen woningen geëvacueerd. De brandweer is druk bezig met het wegpompen van het water. Zoals ook op het recreatiepark De Zandleij in het Brabantse Cromvoirt. Omliggende weilanden staan ook flink onder water, wat ervoor zorgt dat het water het park blijft instromen.
Naast een grote caravan is inmiddels een sleuf gegraven om zo het water weg te krijgen. De bewoner van de caravan is niet aanwezig. Dat was zijn overbuurvrouw op de ochtend van eerste kerstdag ook niet. ,,Ik kan zien dat het water hier tegen onze muur een paar centimeter hoog gestaan heeft”, zei ze na thuiskomst.
De tekst verder onder de foto.
Nooddijkje
Eerste kerstdag is er ook grote wateroverlast ontstaan bij Het Wapen van Kaatsheuvel en een deel van Europarcs in Kaatsheuvel. Het grandcafé en de indoorspeeltuin zijn blank komen te staan.
Waterschap De Dommel een nooddijkje aangelegd in Boxtel en houden ze rekening met stijgend water in Sint-Oedenrode. „Alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen”, aldus Jack de Wilt. Hij is hydroloog bij waterschap Aa en Maas
Toch had eigenaar Steef Blok eind van de middag toch nog goed nieuws voor zeshonderd gasten die daar ‘s avonds hun kerstdiner zullen nuttigen: Het Wapen van Kaatsheuvel is vanaf 17.00 uur weer ‘gewoon’ open. Met dank aan de inzet van de brandweer.
Paarden en runderen gered
In Poederoijen in Gelderland zijn medewerkers en vrijwilligers van Free Nature vanwege de wateroverlast uren bezig geweest met het redden van 120 konikpaarden en Rode Geuzen (runderen). Ze werden ‘s ochtends overgebracht naar de hoger gelegen Wakkere Dijk van het Munnikenland.
Nog meer water onderweg
En het is duidelijk nog niet gedaan met het hoge water. Omdat in België en Duitsland veel regen valt en in Zwitserland veel sneeuw smelt, stijgt het water in de Nederlandse rivieren. Donderdag en vrijdag wordt de hoogwaterpiek verwacht in de Rijn bij Lobith.
Rijkswaterstaat heeft voor het IJsselmeergebied code oranje afgegeven. ‘De afvoer van de IJssel bedraagt op dit moment ongeveer 970 kubieke meter per seconde. Deze gaat de komende dagen verder toenemen naar zo’n 1250 kubieke meter per seconde op 29 december. ‘Vanuit de regionale gebieden en polders wordt eveneens fors water aangevoerd op het IJsselmeergebied’, zo laat Rijkswaterstaat weten.
Voor het eerst sinds 2011 zal de IJssel in Deventer weer overstromen, is de verwachting. De gemeente zet al het noodplan in gang en gaat de straat Welle vanaf woensdagochtend afsluiten. Een kering moet ervoor zorgen dat inwoners van de stad droge voeten houden.
Uit een rapport van de gemeente Deventer blijkt dat de waterstanden daar tussen de 14,5 en 15 meter boven NAP komen, op donderdag 28 december. Dat heeft direct gevolgen voor Deventer, met ‘forse standen boven de 6,10 meter boven NAP’, valt te lezen.
Zandzakken
Enkele kilometers verderop in Olst zijn ook al voorzorgsmaatregelen genomen. Daar staan inmiddels veel zandzakken ter hoogte van restaurant ‘t Veerhuys. Dat is een buitendijks restaurant. Tientallen jaren geleden dreigde de zaak ook vol te lopen met het IJsselwater.
In Brabant is De Dommel bij Sint-Oedenrode een kritiek punt binnen de bebouwde kom. Waterschap De Dommel verwacht dat daar de waterstand ook gaat stijgen. Als het nodig is, neemt het waterschap maatregelen, zoals het plaatsen van zandzakken om het water tegen te houden.
Tweede Kerstdag droger
Komende nacht trekt de regen geleidelijk weg en tegen ochtend volgen enkele opklaringen. Minima liggen rond de 8 graden. Tweede kerstdag verloopt vriendelijk, wolkenvelden en zon wisselen elkaar af. Op een lokale bui na blijft het droog en het wordt 9 of 10 graden.
Woensdag begint opnieuw als een natte dag. Mogelijk wordt het in de loop van de middag vanuit het zuiden weer overwegend droog, maar de zon krijgen we waarschijnlijk niet te zien. Op donderdag bestaat het weerbeeld uit een mix van buien, wolken en af en toe zon. Het wordt 10 tot 13 graden en daarmee is het zeer zacht voor de tijd van het jaar.