Miljoenen klanten van KPN en Vodafone krijgen per 1 oktober een forse prijsverhoging te verstouwen. Beide telecomproviders claimen vanwege de hoge inflatie niet anders te kunnen.
Vodafone verhoogt de abonnementsprijzen het meest, namelijk met 10 procent. De verhoging geldt voor alle ruim vijf miljoen klanten met een abonnement, behalve degenen die na 1 juli een nieuw prijsplan hebben afgesloten. De provider baseert de toename op het inflatiecijfer van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over 2022.
KPN, dat bijna vier miljoen mobiele abonnee’s telt, gaat iets minder ver dan Vodafone. Het telecombedrijf maakt de mobiele abonnementen 8,4 procent duurder, waarbij iedere klant per maand maximaal 2,50 euro meer gaat betalen. Klanten met een duur abonnement worden zo nog enigszins gespaard. KPN baseert de prijsstijging op het inflatiepercentage tussen juli 2022 en juli 2023.
Internetklanten van KPN kregen per 1 juli ook al een tariefstijging van 6,4 procent voor hun kiezen, met een maximum van 4 euro per maand.
KPN’s mobiele prijsverhoging mag iets lager uitpakken dan die van Vodafone, het is wel al de tweede keer dat klanten fors meer dienen te betalen. Vorig jaar verhoogde de aanbieder abonnementen al met 5,8 procent, waarbij een maximum van 2 euro per maand gold.
Bij Vodafone kwam er vorig jaar ‘slechts’ 2,7 procent bij. Dat kwam omdat de provider de jaarlijkse prijsverhoging baseert op de inflatie van een jaar eerder. En in 2021 stegen de prijzen nog niet zo hard.
Klanten kunnen weinig tegen de prijsverhogingen beginnen: ze maken onderdeel uit van de algemene voorwaarden van de bedrijven, de kleine lettertjes. Die schrijven voor dat de tarieven jaarlijks een keer kunnen worden aangepast. Het is daardoor niet mogelijk om het abonnement op te zeggen. Dat zou eventueel alleen kunnen als een voorwaarde uit de algemene voorwaarden onredelijk is. Daar is hier geen sprake van.
T-Mobile/Odido
T-Mobile, afgelopen week omgedoopt tot Odido, voerde per januari al een tariefsverhoging door van 8,6 procent. De toename gold zowel voor mobiele- als internetabonnementen. Tele2, dochter van T-Mobile en inmiddels ook Odido, maakte de mobiele abonnementen op 1 juli 10 procent duurder, eveneens vanwege de inflatie.