Archieffoto

Archieffoto© iStock

Volgens meteoroloog Leander de Wit van Buienradar gaan de komende weken drie overlastgevende grassoorten bloeien: reukgras, rogge en straatgras. Een vierde, de Grote Vossenstaart, bloeit al even. “Deze grassen hebben een vrij lang groeiseizoen, zo ongeveer tot juni/juli. De komende maanden worden voor hooikoortspatiënten dus het vervelendst.” Naast de grassen komen nu ook de essen in bloei.

Droog en weinig wind

Volgens De Wit hebben mensen de meeste last van hooikoorts als het een langere periode droog is en er een klein beetje wind staat vanuit het zuiden of oosten. “Dan hopen de pollenconcentraties zich op.”

Het slechte weer van de komende dagen is voor hooikoortspatiënten dan ook goed nieuws. “Er staat af en toe een redelijke wind en er valt met name morgen een flinke plens regen. Vooral de eerste helft van de week wordt het qua weer armoedig, op woensdag wordt het slechts een graad of 8, 9. Maar richting het weekend gaat de temperatuur omhoog richting zo’n 15 graden.”

Wat er in je lichaam gebeurt als je hooikoorts hebt, en waarom mensen er juist in deze periode zoveel last van hebben, legt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar uit in deze video:

Artikel van RTL Nieuws • zondag 23 April 2023