Op 1 januari veranderen er weer veel regels. Check hier de gevolgen en ga goed voorbereid het nieuwe jaar in.
Een nieuw jaar betekent nieuwe regels. Voor de zorg, ons inkomen of de energierekening. We hebben voor jou zoveel mogelijk wijzigingen op een rij gezet.
Zorgpremie en eigen risico
Veel zorgverzekeraars verhogen de premie voor de basisverzekering. Gemiddeld gaat het om een stijging van 10,10 euro per maand. Maar er zijn verschillen tussen de zorgverzekeringen, dus overstappen kan lonen. Opzeggen kan uiterlijk op 31 december, de nieuwe verzekering moet op 31 januari afgesloten zijn.
De collectiviteitskorting wordt geschrapt. Dat betekent dat je niet langer 5 procent korting op de zorgpremie kunt krijgen als je via bijvoorbeeld je werkgever een collectieve basisverzekering hebt afgesloten. Voor aanvullende verzekeringen, denk aan tandzorg, blijft de korting nog wel mogelijk.
Kom je in aanmerking voor zorgtoeslag, dan krijg je volgend jaar meer. Er komt maximaal 412 euro bij, waarbij geldt: hoe meer je verdient, hoe minder (of geen) toeslag.
Het eigen risico blijft gelijk: 385 euro, tenzij je vrijwillig een hoger eigen risico hebt afgesproken met de verzekeraar. 885 euro is het maximum.
Veranderingen basispakket
Vitamine D-pillen gaan helemaal uit het basispakket. In 2022 werd nog een beperkt aantal geneesmiddelen met vitamine D vergoed, maar dat eindigt op 1 januari.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Ben je zwanger, dan wordt een combinatietest niet langer vergoed. In plaats daarvan wordt de vaker gebruikte -en betrouwbaardere – Nipt-test gratis als je een medische indicatie hebt.
Mensen die nog altijd moeten herstellen van een corona-infectie krijgen nog tot 1 augustus therapie vergoed vanuit het basispakket. Het gaat om maximaal 50 behandelingen die door de zorgverzekering worden gedekt.
Auto, reizen en vliegen
De lagere accijnzen op benzine en diesel blijven op 1 januari nog een halfjaar van kracht. Vanaf 1 juli gaan de tarieven in principe omhoog, tenzij het kabinet zich nog bedenkt.
Krijg je een nieuwe, elektrische auto van de zaak, dan ga je mogelijk meer betalen. De lagere bijtelling van 16 procent geldt alleen nog maar voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 30.000 euro. Voor alles daarboven geldt het tarief van 22 procent.
De onbelaste reiskostenvergoeding gaat van 19 naar 21 cent per kilometer. Dit is de vergoeding die werkgevers belastingvrij mogen betalen, al zijn ze daar niet toe verplicht. In 2024 stijgt het bedrag verder naar 24 cent.
Ga je met het vliegtuig dan wordt een ticket duurder. De vliegbelasting gaat omhoog van 7,95 euro naar 26,43 euro per passagier die vanuit Nederland vertrekt.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Er komt een prijsplafond op energie. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 per kubieke meter tot een verbruik van 1200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 per Kilowattuur bij een verbruik tot maximaal 2900 kWh.
Tegelijkertijd wordt de btw-verlaging op energie teruggedraaid. In plaats van 9 procent betaal je vanaf 1 januari weer 21 procent over het gas en de elektriciteit die je verbruikt.
De btw op zonnepanelen wordt verlaagd naar 0 procent.
Speciaalbier en frisdrank worden duurder: per liter komt er ruim tien cent bij.
De prijs van een pakje sigaretten blijft op 1 januari nog ongewijzigd. Op 1 april 2023 en 2024 wordt de tabaksaccijns in twee stappen verhoogd. De gemiddelde prijs komt vanaf dan te liggen op 10 euro voor een pakje van 20 sigaretten.
Tekst loopt door onder de afbeelding
Huis en hypotheek
De hypotheekrenteaftrek wordt verder verlaagd. In 2023 bedraagt het tarief 36,93 procent. Dit kabinet heeft afgesproken dat er daarna niet meer aan de aftrek wordt getornd.
Hier tegenover staat de verlaging van het eigenwoningforfait. Die gaat van 0,45 naar 0,35 procent
Ouders mogen ook minder geld belastingvrij geven aan hun kinderen voor de aankoop van een huis. De schenkingsvrijstelling eigen woning – ook wel de jubelton genoemd – wordt verlaagd van 106.671 euro naar 28.947 euro. Dit belastingvoordeel wordt in 2024 helemaal afgeschaft.
Bedragen minimumloon, AOW en bijstand
Het minimumloon wordt met 10,15 procent verhoogd. Per maand stijgt het bedrag van 1756,20 naar 1934,40 bruto per maand, exclusief vakantiegeld.
Ook AOW’ers gaan erop vooruit: alleenstaande AOW’ers krijgen 1330,67 per maand, inclusief vakantiegeld. Voor gehuwden of samenwonenden bedraagt de uitkering 1807,20 per maand.
Tegelijkertijd stijgen ook de bijstandsuitkeringen mee: 1195,66 voor alleenstaanden en 1708,08 voor paren, inclusief vakantiegeld.
Inkomsten uit werk en vermogen
De onbelaste thuiswerkvergoeding gaat naar 2,13 euro per thuiswerkdag. Let wel: werkgevers kúnnen dit betalen, maar dat hoeft niet.
Heb je inkomsten uit arbeid dan betaal je volgend jaar minder belasting: het tarief in de eerste schijf gaat omlaag van 37,07 procent naar 36,93 procent. De grens van die eerste tariefschijf gaat tegelijkertijd omhoog van 69.398 euro naar 73.031 euro. Voor alles wat je daarboven verdient betaal je 49,50 procent belasting.
Tegelijkertijd gaat de arbeidskorting omhoog, van 4260 euro naar 5052 euro. Ook hierdoor betalen werkenden minder belasting.
Ben je zzp’er, dan krijg je in 2023 minder zelfstandigenaftrek. Die gaat omlaag van 6310 naar 5033 euro.
Heb je spaargeld of aandelen, dan hoef je tot 57.000 euro geen belasting te betalen. Dat was 50.650 euro. Voor paren of andere fiscale partners geldt het dubbele: hun vermogen is tot 114.000 euro heffingsvrij.
Gezinnen
Ouders ontvangen een hoger kindgebonden budget (plus 36 euro per maand). Daarnaast gaat het bedrag vanaf het derde kind omhoog (plus 44 euro), waarmee dit gelijk wordt aan het bedrag voor het tweede kind. Ook wordt het hogere bedrag voor alleenstaande ouders verhoogd. Het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk: wie rijk is krijgt dit niet.
De kinderbijslag gaat met 21 tot 36 euro per kwartaal omhoog, afhankelijk van de leeftijd.
De kinderopvang wordt komend jaar duurder. Om ouders te helpen wordt daarom de kinderopvangtoeslag verhoogd. Het kabinet gaat uit van een maximumuurprijs van 9,06 euro voor de dagopvang. De bedragen voor de bso en gastouderopvang liggen op respectievelijk 7,79 en 6,80 euro. Daarbij geldt: hoe minder je verdient, hoe meer toeslag je krijgt per uur. En alles wat boven die maximumuurprijs uitkomt is sowieso voor eigen rekening.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.