Het alcoholslot komt niet terug als straf voor automobilisten die met een slok op achter het stuur zijn gekropen. Hoewel een meerderheid van de Tweede Kamer een terugkeer wenst, heeft het kabinet het alcoholslot definitief afgelegd.Dat schrijven de ministers van Infrastructuur en Waterstaat én Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen.
Volgens het kabinet heeft het alcoholslot slechts een tijdelijk effect, is de straf niet waterdicht en blokkeren de uitspraken van de Hoge Raad en Raad van State een goede
Twee jaar geleden verdween het alcoholslot als straf tegen het rijden met een borrel op. De Hoge Raad oordeelde dat het slot als dubbele straf kan worden ervaren, doordat het niet door een rechter werd opgelegd maar door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ook de Raad van State had kritiek op het alcoholslot, omdat het CBR niet elk individueel geval bekeek, maar algemene criteria aanhield bij het opleggen.
Bewezen
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) noemt het alcoholslot echter het enige bewezen middel dat werkt tegen herhaaldelijk drankgebruik in de auto. Daarom wilde de Tweede Kamer tóch dat het alcoholslot terug komt.
De ministers zijn dat niet van plan. Ze stellen dat er genoeg onderzoek is gedaan om het alcoholslot terug te brengen, maar dat het niet haalbaar is. Daarom zet het kabinet liever in op andere straffen om het alcoholgebruik onder automobilisten terug te dringen. Er loopt bijvoorbeeld een proef met een Alcoholmeter. De rechter kan drankrijders verplichten zo’n meter bij zich te dragen, zodat hun alcoholgebruik continu kan worden gemeten.