Boot zinkt voor Libische kust: tientallen migranten vermist

Voor de kust van Libië is dinsdag een boot met vluchtelingen gezonken. De Libische kustwacht heeft zestien opvarenden gered, tientallen andere zijn vermoedelijk verdronken.

Het gaat mogelijk om negentig tot honderd migranten, zo zegt de Libische marine op basis van de verklaringen van overlevenden. Onder de geredde opvarenden zijn vrouwen en kinderen. De overlevenden hielden zich urenlang vast aan de randen van het bootje. Toen de reddingsdiensten aankwamen was de boot al gezonken en waren tientallen mensen vermist. De ramp gebeurde voor de stad al-Khoms, een honderdtal kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli.

De marine zegt dat ze dinsdag ook 267 andere Afrikaanse migranten van diverse nationaliteiten heeft gered. Zij zaten in twee noodlijdende bootjes voor de stad Zawiya, een vijftigtal kilometer ten westen van Tripoli. Het slechte weer bemoeilijkte de redding. De kustwacht heeft de vluchtelingen teruggebracht naar een marinebasis in Tripoli. Zondag en zaterdag pikten de Libische en Italiaanse kustwacht honderden migranten op uit bootjes. Ook toen werden tientallen opvarenden vermist.

De migranten worden door de kustwacht naar het vasteland gebracht.

De migranten worden door de kustwacht naar het vasteland gebracht. © REUTERS