Poeptest darmkanker blijkt succes

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is een groot succes. Dat blijkt vandaag uit onderzoek in opdracht van het RIVM. De poeptest onder senioren toont meer darmkanker aan dan voorzien en de opkomst is hoger dan verwacht.

Bij dit bevolkingsonderzoek, dat loopt sinds 2014, sturen mensen hun poep op ter controle. Een test toont sporen bloed aan in die ontlasting. Een ongunstige uitslag betekent niet per se dat er ook sprake is van kanker; het duidt wel op een verhoogde kans op kanker. Aanvullend onderzoek is dan nodig.

,,We hadden een opkomst verwacht van ongeveer 60 procent en die blijkt in de praktijk te liggen op 72 procent’’, vertelt Jaap van Delden, hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek bij het RIVM. ,,Ook spoort de test 85 procent van de darmkankers op, terwijl wij vooraf slechts uitgingen van driekwart.’’

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging. Na 3,85 miljoen inzendingen van tests tussen 2014 en 2017 werd bij ruim 180.000 mensen een kijkonderzoek in de darmen uitgevoerd. 42 procent bleek gevaarlijke poliepen te hebben en 8 procent al daadwerkelijk darmkanker.

Volgens staatssecretaris Blokhuis (preventie) is Nederland internationaal koploper op het terrein van darmkankerscreening. ,,In geen enkel ander land wordt de test zo breed aangeboden en worden zulke waardevolle resultaten bereikt. We werken keihard door met betrokkenen om zoveel mogelijk sterfgevallen aan darmkanker te voorkomen.’’

De schaduwzijde is dat het darmonderzoek, ook wel een colonoscopie genoemd, niet zonder risico is. Ondanks voorzorgsmaatregelen is perforatie van de darm niet uitgesloten, waardoor een inwendige bloeding kan ontstaan. Zo traden over een periode van vier jaar 136 ernstige complicaties op en vier dodelijke complicaties.

Weinig negatieve effecten

Toch vielen de gemelde negatieve effecten per saldo erg mee, aldus Van Delden  (RIVM). ,,Alhoewel iedere complicatie er natuurlijk één te veel is.’’ Daarnaast blijkt de huidige darmkankertest zeer accuraat en de kosten blijven binnen de perken.

Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. Door dit bevolkingsonderzoek verwacht het RIVM dat jaarlijks 2250 sterfgevallen aan darmkanker worden voorkomen in de nabije toekomst. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*