Nieuwe spotjes zwijgen over automatisch donorschap; Kamer ontstemd

De voorlichtingsspotjes over de nieuwe donorwet die deze week zijn gelanceerd, zwijgen in alle talen over de belangrijkste verandering: als je geen keuze maakt, ben je straks automatisch orgaandonor. En daar zijn meerdere Kamerleden niet over te spreken.

Op televisie is sinds deze week een spotje te zien met tv-bekendheid Janny van der Heijden (jurylid Heel Holland Bakt), waarin de nieuwe donorwet wordt aangekaart. In het filmpje wordt er echter alleen over gesproken dat iedereen vanaf volgend jaar zomer in het donorregister vermeld zal staan. Twee nieuwe voorlichtingsspotjes op YouTube bevatten ongeveer dezelfde inhoud en tekst.

Ook daarin wordt met geen woord gerept over de toekomstige gevolgen als burgers nalaten een keuze te maken. Terwijl die verregaand zijn: deze mensen worden dan geregistreerd in de categorie ‘geen bezwaar‘ tegen donorschap.

Eerder al bleek dat een brief aan 18-jarigen over orgaandonatie dezelfde omissie bevatte, tot verbazing van de Tweede Kamer. Het ministerie van Volksgezondheid gaf destijds als reden dat de nieuwe wet nog niet in werking is getreden. Dat gebeurt per 1 juli 2020. Verder zou de brief getest en duidelijk bevonden zijn.

Weer ontstemd

Niet kiezen betekent dat de overheid je regi­streert als donor. De vraag is of iedereen zich dat wel voldoende realiseert

Ockje Tellegen, Kamerlid VVD

Twee maanden na de commotie over de brief zijn Kamerleden nu weer ontstemd. D66’er Pia Dijkstra, initiatiefnemer van de nieuwe wet, spreekt wederom van ‘een gemiste kans’. Zij gaat Kamervragen stellen over de spotjes.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wijst de minister voor Medische Zorg erop dat het parlement eerder via aangenomen moties heeft afgedwongen dat mensen volledig moeten worden geïnformeerd over alle aanstaande veranderingen.

De VVD wil een brief hierover van de minister. ,,Niet kiezen betekent dat de overheid je registreert als donor. De vraag is of iedereen zich dat wel voldoende realiseert. Voor de VVD is cruciaal dat iedereen die geregistreerd is als donor hier zélf bewust voor gekozen heeft. Daarom moet de campagne die nu door de overheid wordt gestart veel meer aandacht schenken aan de consequentie van niet kiezen. Dan pas informeer je mensen volledig’’, aldus Kamerlid Ockje Tellegen.

Verschillende fases

Het ministerie van Volksgezondheid, verantwoordelijk voor de donorcampagne, laat in reactie weten: ,,De campagne is opgedeeld in verschillende fases. De fasering is bewust gekozen en het meest effectief bevonden door ervaringsdeskundigen op campagnegebied en de uitingen zijn uitgebreid getest.’’

Het donorcodicil dat mensen nu in hun portemonnee kunnen stoppen

Het donorcodicil dat mensen nu in hun portemonnee kunnen stoppen © ADN Beeldredactie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*