Zwarte giftige sneeuw bedekt steden in Siberië

Vanuit verschillende steden in Siberië komen steeds meer meldingen van mensen die zwarte sneeuw zien. Het giftige goedje bedekt straten, bomen, auto’s en daken. Er wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de mijnbouw en de kolencentrales in de buurt. De baas van zo’n bedrijf gaf al toe dat een van zijn filters niet meer werkte.

Deze keer werd er blijkbaar nog een flinke schep bovenop gedaan. De meldingen komen vooral uit Prokopyevsk, Kiselyovsk en Leninsk-Kuznetsky, samen goed voor enkele honderdduizenden inwoners. ,,Ziet sneeuw in de hel er zo uit?”, .

Dubbel zo veel risico

De regio Koezbass staat bekend als een van de grootste steenkoolwinningsgebieden ter wereld. Uit een rapport blijkt dat inwoners er gemiddeld drie à vier jaar minder lang leven dan in Rusland. Ze lopen bovendien bijna dubbel zo veel risico om tuberculose te krijgen.

Absoluut een gevaar voor de gezondheid dus, maar de overheid wil dat potje toch vooral toedekken. Twee maanden geleden werd in de stad Kemerovo zelfs nog een poging ondernomen om de sneeuw wit te verven.

Bloedregen

In juli viel er in Norilsk dan weer ‘bloedregen’ uit de lucht. Even werd gevreesd voor een ramp van Bijbelse proporties, maar al snel bleek ook hier een bedrijf de boosdoener: een stevige storm had het slecht opgeslagen industrieel afval over de stad verspreid. In Yakutia zorgde mysterieus stof er voor dat de zon drie uur lang niet meer te zien was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*