Drones gaan dit afgelegen Canadese eiland voortaan bevoorraden

De bewoners van Moose Factory, een afgelegen eiland in het noorden van de Canadese provincie Ontario, zullen vanaf volgend jaar worden bevoorraad via drones.

Moose Factory telt ongeveer 2.700 inwoners en wordt bewoond door Cree, een inheemse Canadese bevolkingsgroep. Er is geen brug die het eiland verbindt met het vasteland. In de zomer is de gemeenschap bereikbaar per boot, en in de winter, wanneer de Moose-rivier bevroren is, is er vervoer over het ijs mogelijk. Maar vooral in het voorjaar en in de herfst is het vervoer over de rivier gevaarlijk. Helikopters kunnen weliswaar bij gunstige weersomstandigheden het hele jaar door worden ingezet, maar dat is erg duur, aldus CBC News.

De Moose Cree-stam heeft nu een overeenkomst ter waarde van 2,5 miljoen Canadese dollar (1,6 miljoen euro) ondertekend met Drone Delivery Canada, een bedrijf dat vanuit het stadje Moosonee op het platteland goederen, geneesmiddelen, voeding en post zal bezorgen via drones. De leveringen zullen in het voorjaar van start gaan.

Elke drone zal een lading van maximaal vijf kilogram kunnen dragen, gedurende de ongeveer tien minuten durende reis over de rivier. ,,Het kan erg moeilijk zijn om goederen te transporteren, vooral in deze tijd van het jaar’’, vertelt Paul Chakasim, woordvoerder van de Moose Cree. De rivier is nog niet voldoende bevroren om erop te rijden, maar varen gaat door het ijs ook niet meer.

,,Het gaat er echt om gemeenschappen te bedienen waar het aan infrastructuur ontbreekt en waar basisgoederen erg moeilijk te verkrijgen zijn of alleen tegen een hele hoge prijs’’, zegt Tony Di Benedetto van Drone Delivery Canada (DDC).

Volgens Stan Kapashesit, directeur economische ontwikkeling bij de Moose Cree, moeten de droneleveringen betaalbaar en snel zijn. Bovendien moet het nieuwe systeem ook werkgelegenheid creëren voor leden van de gemeenschap. ,,Meestal zijn wij de laatsten om moderne technologieën in te voeren, maar nu maken we deel uit van de toekomst en helpen we om het pad van de toekomst uit te stippelen’’, aldus Kapashesit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*