Merendeel Nederlanders wil minder smartphones bij evenementen

Meer dan de helft van de Nederlandse bezoekers staat open voor maatregelen die het gebruik van smartphones tijdens evenementen aan banden legt. Dat blijkt uit onderzoek gedaan in opdracht van Eventbrite, een evenementenwebsite die wereldwijd actief is.

Van de ruim 500 ondervraagden wil ruim 64% van de mensen die het afgelopen jaar een concert bezocht, dat smartphonegebruik tijdens concerten, festivals en in clubs beperkt wordt. De helft van de ondervraagden wil dat andere mensen minder foto’s en video’s maken. Bijna een vierde geeft aan wel eens zo druk te zijn geweest met het nemen van foto’s en video’s, dat ze minder van de show genoten.

Het komt steeds vaker voor dat artiesten bezoekers vragen hun smartphones uit te zetten. In sommige gevallen moeten telefoons zelfs voorafgaand aan evenementen worden afgegeven. Komieken als Chris Rock en Kevin Hart verbieden smartphones helemaal tijdens hun optredens.

Een rondvraag door Eventbrite bij meerdere Nederlandse clubs en festivals blijkt dat er draagvlak is om het gebruik van smartphones in te perken. De School in Amsterdam is een club die proactief smartphonegebruik aan banden legt. Zij plakken de lens van het toestel af. Jochem Wertheimer, eigenaar van De School: ,,Alles in onze club straalt uit dat luisteren en opgaan in de muziek belangrijker is dan het vastleggen van een moment.”

Eventbrite deed eerder onderzoek onder 2.000 mensen naar smartphonegebruik tijdens het uitgaan in Duitsland en Groot-Brittannië. Ook daar vindt het merendeel dat er tijdens concerten en evenementen minder moet worden gefotografeerd en gefilmd.

DJ, producer en labelbaas Anja Schneider zegt in een reactie dat het voor haar als artiest ook fijner is om gezichten te zien, in plaats van smartphones: ,,Ik bouw aan een set die misschien wel de hele nacht duur of aan het einde van een after-party is gepland. Je kunt dat dan niet samenvatten in een klein stukje video, gefilmd op een telefoon, van drie minuten of twintig seconden of zoiets. Zie ik een woud van telefoons in de lucht als ik aan het optreden ben. Natuurlijk. Voor mij is dat een probleem, omdat je de mensen niet kunt zien.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*