‘Onderzoek altijd de doodsoorzaak bij overlijden van iemand onder de 40’

De gezondheidszorg moet bij personen die voor hun 40ste levensjaar overlijden standaard een onderzoek naar de doodsoorzaak aanbieden. Dit stelt forensisch patholoog Frank van de Goot. Door niet nauwkeurig te kijken waaraan mensen overlijden wordt informatie gemist die cruciaal kan zijn voor de gezondheid van nabestaanden, aldus Van de Goot.

Slechts een klein deel van de mensen die sterft, wordt na het overlijden onderzocht: jaarlijks zo’n drieduizend van de 150.000. Meestal gebeurt dat om te bepalen of er sprake is van een misdrijf.

Van de Goot: ,,Meestal wordt er een natuurlijke doodsoorzaak genoteerd: longontsteking, hersenbloeding, hartinfarct enzovoorts. Per definitie kun je dat aan de buitenkant helemaal niet zien. Vervolgens is wel de conclusie dat hart- en vaatziekten in Nederland doodsoorzaak nummer één zijn. Het is een slag in de lucht, we kunnen dat niet weten als we het niet onderzoeken.’’

Daarom moet daar een begin mee worden gemaakt, vindt hij, te beginnen met alle overledenen onder veertig jaar. Jaarlijks sterven er in die leeftijdscategorie ongeveer 2.800 mensen. Om de kosten van dit grootschalig onderzoek te dekken, stelt Van de Goot voor dat de zorgverzekering dit vergoedt: ,,Je zorgverzekering stopt nu bij het overlijden maar zou eigenlijk moeten doorlopen tot aan de uitvaart, dan is dat ook gedekt.’’

Schat aan informatie

Van de Goot verwacht dat het onderzoek een schat aan informatie zal opleveren. ,,Mijn inschatting: in Nederland overlijden meer mensen aan infectieziekten dan aan hart- en vaatziekten. Dit jaar ging er een geniepig griepje rond, een flink aantal mensen is daaraan overleden. Maar dat is niet bekend. Een tiental overledenen kreeg ik op mijn tafel. Twee ervan stonden te boek als zelfdoding omdat er pillenstrips waren gevonden.

Eén als verkeersdode omdat-ie in de plomp reed met griepverschijnselen. Twee ervan zijn als hartinfarct afgegeven, enzovoorts. Die stonden dus allemaal verkeerd in de statistieken en op die verkeerde statistieken wordt beleid gemaakt. Vaccinatieprogramma’s, voorlichtingscampagnes, de hele reutemeteut. Het is enorm verstrekkend. En in de krant lees je: het aantal zelfmoorden neemt toe. Oh ja, weet je het zeker?’’

Vandaag bij jouw regiokrant: de uitvaartspecial. Daarin lees je hoe Nederlanders hun perfecte uitvaart zien, wat dark tourism is en hoe Rob het hart van zijn overleden vrouw kan voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*