Penningmeester verduisterde 1,9 miljoen kerkgeld: 3 jaar cel

Een 53-jarige man die als penningmeester van een protestantse kerkgemeenschap in Leiden ruim 1,9 miljoen euro heeft verduisterd, is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de man, Frank van E., vier jaar lang geld van de kerk naar zijn eigen bankrekening overmaakte. Hij kocht onder meer luxe spullen en betaalde er vakanties mee.

De man beheerde tussen 2010 en 2014 zes bankrekeningen van drie stichtingen. Door de verduistering kan de kerkgemeenschap onder meer geen eigen predikant meer betalen en is er te weinig geld voor onderhoud aan het kerkgebouw. De rechtbank bepaalde ook dat Van E. het geld moet terugbetalen.

De officier van justitie had vier jaar cel geëist. De straf pakte iets lager uit, omdat de rechtbank onder meer rekening houdt met een lang voorarrest dat hij in Kroatië doorbracht. Van E. zou het geld deels in Kroatië hebben willen investeren. Hij werd daar medio 2015 opgepakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*