Surinamers in Amsterdam eisen evenveel AOW

Veel oudere Surinamers in Amsterdam krijgen, door regelgeving, minder AOW dan Nederlanders. De gemeenschap eist ­reparatie van deze ‘bittere armoede’. Het college erkent de ‘onrechtvaardigheid’ en gaat de strijd aan.

Roy Groenberg (65) voelt zich achtergesteld. Hoe kan het toch dat hij minder AOW krijgt dan zijn witte, buurman? Deze ongelijkheid is een, zoals hij zegt, ‘historische vergissing’.

Groenberg is geboren in Suriname, dat toen nog behoorde tot het Nederlands koninkrijk. In 1972 verhuisde hij, 19 jaar oud, naar Nederland.

Nederlanders bouwen in 50 jaar AOW op, elk jaar 2 procent. De generatie die nog op zijn 65ste stopt met werken, begint op zijn 15de. Groenberg is ook Nederlander, maar bouwt pas AOW op vanaf zijn 19de, de leeftijd die hij had bij aankomst in Amsterdam.

Hij mist hierdoor 8 procent AOW. Opbouw van AOW kan alleen op Nederlands grondgebied, zegt de wet. Surinamers en Antillianen die pas later naar Nederland kwamen, missen dus een paar jaar AOW.

Bestaanszekerheid
Groeperingen in de Surinaamse gemeenschap vragen al een tijd aandacht voor de kwestie. De landelijke politiek geeft geen sjoege.

Daarom richten ze zich nu op de Amsterdamse gemeenteraad. De Amsterdamse Surinamers die geen volledige AOW krijgen, verkeren vaak in ‘bittere armoede’, zegt Iwan Leeuwin van AOW Surneds, die pleit voor reparatie van het AOW-gat. “Ze vallen onder de Nederlandse vlag.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*