Proef met regionieuws na Journaals

Vanaf januari kunnen tv-kijkers in Gelderland, Friesland en Zuid-Holland-Zuid aansluitend aan het zesuurjournaal van de NOS nieuws uit hun eigen regio zien, zonder over te schakelen naar de regionale omroep. Dat programma op NPO 2 moet vijf minuten gaan duren en zal iedere werkdag te zien zijn.

Minister Arie Slob (Media) zei vandaag in een debat met de Tweede Kamer dat de proef doorgaat. Het gaat voorlopig om een proef die drie maanden duurt en dus alleen voor inwoners van Gelderland, Friesland en Zuid-Holland geldt. Voor de rest van het land zal een ‘beste uit de regio’ te zien zijn, zoals dat nu ook al het geval is in de middag.

De kosten van de proef meldde Slob al kort voor de zomer aan de Kamer; het gaat om 1,5 miljoen euro.

Er wordt al jaren gesproken over deze zogeheten regionale vensters, die het bereik van regionieuws moeten vergroten en de kwaliteit van het nieuws van de regionale omroepen moet verbeteren. Door juridische en financiële haken en ogen komt het maar moeizaam van de grond.

Ook in het buitenland werken publieke omroepen al met regioblokken. Zo is er bij BBC na het BBC News ook een regionaal BBC-bulletin. In Nederland zijn sinds begin 2016 al regioblokken te zien in de NOS-journaals van 12 en 15 uur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*