uitkeringsfraudeurs hard aanpakken: ‘Schokkend en onacceptabel’

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maakt extra capaciteit en geld vrij in de strijd tegen Poolse arbeidsmigranten die frauderen met werkloosheidsuitkeringen. Hij noemt de fraude vanmiddag in de Kamer ‘schokkend en onacceptabel’.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuuronthulde gisteravond dat Poolse arbeidsmigranten massaal frauderen met werkloosheidsuitkeringen. Door gebruik te maken van nepsollicitaties, valse handtekeningen en adresfraude zouden ze voor duizenden euro’s aan uitkeringen innen, terwijl ze in Polen aan het werk zijn of vakantie vieren.

Volgens het onderzoek worden de Poolse migranten bijgestaan door tal van malafide tussenpersonen die op internet adverteren als boekhouder of administratiekantoor. Tegen betaling geven ze advies en helpen zij de controles van uitkeringsinstantie UWV te omzeilen.

,,Absoluut van de zotte”, aldus VVD-Kamerlid Dennis Wiersma, die opheldering vroeg van Koolmees. ,,De ww is voor mensen die hier keihard werken en werkloos raken. Het is niet bedoeld voor Poolse arbeidsmigranten om mee op vakantie te gaan. Schaamteloos.”

Koolmees liet er in reactie geen onduidelijkheid over bestaan: ,,Fraude, en zeker in deze vorm, mag niet ongestraft blijven. Er komen extra middelen om de fraude tegen te gaan en het UWV gaat er bovenop zitten.”

Tussenpersonen

Ook wil de bewindsman meer vat krijgen op de malafide tussenpersonen die de ww-fraude faciliteren. Die zouden op hun naam nepsollicitaties doen en post van uitkeringsinstantie UWV via een nepadres onderscheppen. Waar nodig worden brieven door hen beantwoord en ondertekend en wordt er ‘bewijs’ geleverd aan het UWV dat de ontvanger van de uitkering in Nederland verblijft.

De minister heeft het UWV vanmorgen verzocht om alle feiten, en wil de Kamer nog deze maand informeren over de omvang van het probleem. ,,Dan kom ik ook direct met een oordeel.”

Al langer bekend

Volgens Nieuwsuur zijn zo’n 150 tussenpersonen actief. Die stonden vorig jaar circa 9400 uitkeringstrekkers bij. Het UWV zou al sinds 2012 van deze vorm van fraude weten, en slechts ‘beperkte maatregelen’ hebben getroffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou sinds 2016 op de hoogte zijn maar verzuimd hebben de Tweede Kamer te informeren.

Onder anderen SP, PVV en GroenLinks wilden van Koolmees weten hoe het kan dat de Kamer al die tijd niet is geïnformeerd. ‘Schokkend’, oordeelde PVV-Kamerlid Leon de Jong.  ,,Normaal wordt de Kamer over de werkwijze slechts op hoofdlijnen ingelicht, zodat mogelijke fraudeurs geen inzicht krijgen in de werkwijze bij het UWV”, aldus Koolmees, die stelt dat de omvang van de fraude pas sinds kort duidelijk is. ,,Maar dat is in dit geval onbevredigend. Ik zoek naar een manier waarop ik de Kamer alsnog kan informeren. Misschien doe ik dat dan vertrouwelijk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*