weken durend reces: Dat is geen vakantie

Vandaag begint de Tweede Kamer weer, na acht weken reces. Op jaarbasis gaat het Binnenhof zelfs vijftien weken op slot. Critici stellen dat die ‘vakantie’ van parlementariërs best ingekort mag worden. Borrelpraat, aldus Kamerleden. Zij menen de recesperiode keihard nodig te hebben.

Twee maanden vergadervrij in de zomer, drie weken met kerst, twee weken in mei en dan ook nog een week geen Tweede Kamer in de herfstvakantie én tijdens de krokus. Beroepscriticus Jan Dijkgraaf sneerde deze week op internet:  ,,Dat zijn 75 vakantiedagen. En u?”

VVD’er Erik Ziengs zucht even. ,,Dit sta ik dus jaarlijks aan vrienden en kennissen op feestjes uit te leggen. Hou alsjeblieft op met die discussie en kijk wat wij allemaal doen in het reces!” Ziengs kon naar eigen zeggen dit jaar met pijn en moeite twee weken vakantie nemen. ,,Het stikt van de werkbezoeken op mijn portefeuille, waar ik ook collega’s tegenkom. Daarnaast ben ik als Kamerlid sowieso 24/7 aanspreekbaar, reces of niet.”

Hijgerig

De politiek is al hijgerig genoeg, vindt PvdA’er Henk Nijboer. Dus is het volgens hem voor parlementariërs goed om even een paar weken te reflecteren. ,,Kamerleden zijn niet zielig, maar ik vind niet dat ze luiwammesen. Sterker nog, de afgelopen tijd zijn een paar Kamerleden afgehaakt vanwege de hoge werkdruk. Elbert Dijkgraaf van de SGP en Nine Kooiman van de SP. Dat Kamerleden niets uitvoeren en zakkenvullers zijn, is dikke onzin.”

De zomerperiode voor de Tweede Kamer was tot honderd jaar geleden nog veel langer, vertelt parlementair historicus Bert van den Braak. ,,Vroeger liep het reces door tot Prinsjesdag, de opening van het parlementaire jaar.”

Volgens Van den Braak heeft het een praktische reden dat het zomerreces nu loopt tot begin september. ,,Het kabinet is de tweede helft van augustus zo druk met de begroting voor het komend jaar, dat ze dan heel slecht beschikbaar zouden zijn voor Kamerdebatten.”

Achterstanden

50Plus-voorman Henk Krol beweert het reces nodig te hebben om werkachterstanden in te halen. Hij vindt het ‘voor de burger’ wel helderder als het zomerreces wat wordt verkort. ,,Maar dan heb ik wel meer mankracht nodig. Een gemiddeld Kamerlid heeft één medewerker, een minister een hele batterij ambtenaren.”

Volgens SP’er Ronald van Raak hoort een volksvertegenwoordiger helemaal niet alleen op het Binnenhof ‘koffie te drinken en te vergaderen’. ,,Onderzoek, netwerken, informatie vergaren, het land in, plannen en wetten maken. Dat is allemaal net zo belangrijk en we komen daar pas echt aan toe in het reces.”

PVV’er Dion Graus geeft gedurende het zomerreces met één treffende zin via sms antwoord op ons verzoek om zijn mening. ,,Waarover? Ben erg druk aan het werk momenteel.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*