Snelwegbrug in Genua ingestort, tientallen doden

Een flink deel van een viaduct bij de Italiaanse havenstad Genua is ingestort. Meerdere voertuigen zijn naar beneden gestort. Daarbij zijn tientallen slachtoffers gevallen. De reddingsactie is in volle gang.

Tot dusver zijn er volgens de Italiaanse premier 22 doden en 16 gewonden gevallen, meldde hij vanavond bij de rampplek. Wel wordt gevreesd dat de aantallen nog oplopen. Er zouden circa veertig voertuigen betrokken zijn bij de tragedie.

Een getuige spreekt tegen televisiezender Sky Italia over een ,,apocalyptisch tafereel”. Brokstukken kwamen op huizen en wegen terecht, auto’s stortten bijna 45 meter naar beneden.

De Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan zoeken uit of er Nederlanders betrokken zijn.

Tijdens het instorten van de brug, rond twaalven vanmiddag, werd de regio geteisterd door noodweer. Of dat de oorzaak van de ramp is, is vooralsnog onduidelijk. Al langer klinkt er kritiek op de vermeende gebrekkige constructie van het kilometerlange viaduct.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

Drama

Brandweerlieden, ambulances en politie zijn ter plaatse. Onder de brug wordt in het puin naar slachtoffers gezocht. De Morandi-brug over de rivier de Polcevera ligt ten zuidwesten van Milaan en is een belangrijke verkeersader voor het verkeer van en naar het centrum van de havenstad. De brug voor de vierbaans-snelweg A10 stamt uit de jaren zestig. De constructie is 90 meter hoog en circa een kilometer lang.

© REUTERS

Bliksem

Uit beelden van ooggetuigen blijkt dat de brug in twee delen instortte. Na het neerstorten van een deel van de weg viel één grote pilaar om. ,,Het puin kwam slechts 20 meter bij mijn auto vandaan terecht”, zegt getuige David Ricci tegen de Italiaanse krant La Stampa. ,,Ik had het idee dat de weg door bliksem werd getroffen.”

Een 3D-beeld van de brug.

Een 3D-beeld van de brug. © Google Earth

De 30-jarige Silvia Rivetti uit Genova aan Adnkronos: ,,Ik zat rond 11.30 uur in de auto en was net langs het vliegveld gekomen toen ik de eerste rij auto’s zag. Het regende hevig en ik dacht dat er een ongeluk gebeurd was. Terwijl ik me dat amper realiseerde zag ik tientallen mensen te voet mijn richting op rennen. Ze huilden en schreeuwden: ‘De brug stort in, vlucht’.”

Op deze beelden is ook te zien hoe een vrachtwagenchauffeur net op tijd weet te stoppen.

Marco Ferraglioni@MFerraglioni

Il video dei primi soccorsi a è tragedia, unità cinofile al lavoro

Antonello Guerrera

@antoguerrera

OMG. An aeral view of the tragedy in , where a major motorway bridge has collapsed. This is appalling.
via @belcastrotw

Een aanzienlijk deel van een brug van een autosnelweg bij Genua is ingestort. De Morandi-brug over de rivier de Polcevera is ten westen van de Italiaanse havenstad.

Een aanzienlijk deel van een brug van een autosnelweg bij Genua is ingestort. De Morandi-brug over de rivier de Polcevera is ten westen van de Italiaanse havenstad. © ANP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*