© Shutterstock Dezelfde lader voor élke smartphone: als het aan de EU ligt, wordt het verplicht

De universele telefoonlader is terug van weggeweest, als het aan de Europese Commissie ligt. De vraag is alleen of het nodig is om producenten een extra duwtje in de goede richting te geven, stelt mededingingscommissaris Margrethe Vestager.

Dat meldt persbureau Reuters. De Europese Commissie (EC) probeert al bijna tien jaar om telefoonfabrikanten over de streep te trekken. Jaarlijks leveren oude laders meer dan 51.000 ton aan elektronisch afval op. Ook is de wildgroei aan soorten laders erg onhandig voor consumenten, aldus de commissie.

,,Gezien het onbevredigende resultaat van deze vrijwillige aanpak zal de Commissie binnenkort een studie naar de effecten doen, om te vergelijken wat de kosten en baten zijn van verschillende andere opties”, aldus Vestager tegen het persbureau. Zo zal duidelijk worden of en hoe ingrijpen, zoals met dwingende wetgeving, nodig is.

,,Niet meer overal een andere lader bij geven is een heel mooi streven.” Marie-Claire van den Berg van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is te spreken over het ingrijpen. ,,Je hoeft alleen maar een eigen laatje open te trekken om te zien hoe groot het probleem is. Iedereen heeft wel meerdere ongebruikte opladers. Zonde.”

Volgens Van den Berg is ingrijpen niet alleen goed nieuws voor de afvalberg. ,,Het scheelt ook energie en grondstoffen die nu nog worden gebruikt om al die verschillende opladers te maken.”

Vrijwillige overeenkomst

In reactie op druk vanuit de Europese Unie tekenden veertien bedrijven al in 2009 vrijwillig een overeenkomst om hun opladers bij nieuwe telefoons vanaf 2011 op elkaar af te stemmen. Onder meer Samsung, Huawei en Nokia zetten hun handtekening destijds. Apple, een bedrijf dat ook instemde, maakt echter nog steeds opladers die afwijken.

In 2012 verviel de afspraak. Een deel van de eerdere ondertekenaars gaf wel in 2013 en 2014 aan nog altijd de intentie te hebben om opladers te maken die op zoveel mogelijk smartphones aansluiten.

Oplader-oplossingen

Mensen die zelf al voor de mogelijke wetgeving iets willen doen aan het opladerprobleem, raadt de woordvoerder van de milieuorganisatie aan om alternatieven te verkennen. ,,Als je bijvoorbeeld een tweedehands of refurbished smartphone koopt, zit er geen nieuwe lader bij.”

,,Heb je wel een overschot, gooi ze dan niet zomaar in de prullenbak. In de kringloopwinkel maak je er misschien nog iemand anders blij mee. En anders kun je in veel supermarkten tegenwoordig niet alleen batterijen, maar ook elektronische apparaten inleveren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*