Rookverbod in en rond Erasmus MC

Rokende patiënten van het Erasmus MC kunnen binnenkort nergens meer in of bij het ziekenhuis een sigaret opsteken. Alleen voor terminaal zieken zoekt het ziekenhuis een oplossing.

Het terrein van het Erasmus MC moet vanaf 2020 rookvrij worden, zegt de voorzitter van de raad van bestuur Ernst Kuiper. De veelgebruikte rookabri voor de hoofdingang gaat verdwijnen

Dat sluit aan bij het nieuws gisteren in deze krant dat het Erasmus MC en twee scholen ijveren om hun hele buurt tot een rookvrije zone te verklaren.

Het academisch ziekenhuis zoekt wel naarstig naar een oplossing voor terminaal zieke patiënten die in hun laatste levensfase een sigaret willen roken. Voor andere patiënten komt die mogelijkheid er niet.

,,Voor hen zijn we alternatieven aan het bedenken, zoals helpen met stoppen, of medicatie om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken”, zegt Frans Kevenaar, voorzitter van de cliëntenraad. Hij maakt deel uit van de werkgroep die het nieuwe rookbeleid voor het ziekenhuis uitdoktert. ,,Het lastige is dat het ziekenhuis net is vernieuwd, het is heel lastig nu nog een rookvoorziening in te passen”, stelt hij.

Het enige rookvrije ziekenhuis

Het Erasmus MC wordt het enige ziekenhuis in Rotterdam waar roken niet meer wordt gefaciliteerd. ,,Het Erasmus MC heeft preventie en bevordering van gezond gedrag hoog in het vaandel staan. Een rookvrij terrein past daarbij”, stelt Kuiper op de website van de VNG, de belangenvereniging van gemeenten. ,,Het is niet meer van deze tijd dat patiënten en bezoekers op sommige plaatsen door een rookgordijn moeten lopen, voordat ze het ziekenhuis betreden.” In de drie andere Rotterdamse ziekenhuizen – Ikazia, Maasstad en Sint Fransiscus – is nog wel een rookzone.

Als de rookvrije driehoek er komt, mag op de Wytemagweg en de Zimmermanweg – van metrostation Dijkzigt tot aan de hoek met het Museumpark – buiten niet meer worden gerookt.

Volgens Kuiper moet de gemeente de zone met borden en stoeptegels aangeven. Rotterdam zou daarmee de eerste plaats zijn met twee hele straten waar de sigaret is verbannen. De politiek is echter verdeeld over een rookverbod op straat.

Bekijk ook: Steeds meer rookvrije plekken in Rotterdam

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*