Agenten stoppen met innen van geldboetes

UPDATEDe politievakbonden breiden de acties die ze in juni zijn begonnen verder uit. Vanaf morgen innen agenten geen openstaande geldboetes en andere achterstallige betalingen meer. Eerder waren ze al gestopt met het uitschrijven van bekeuringen.

Wie nu nog door de politie wordt gestopt, komt weg met een waarschuwing, ook als er nog oude boetes openstaan. Als er meer aan de hand is, zoals een verdenking van inbraak, een ingevorderd rijbewijs of een openstaande gevangenisstraf, treedt de politie nog wel op.

Betere cao

Volgens vakbond ACP gaan de acties niet alleen om een betere cao, maar moet er ook in de organisatie het nodige veranderen. Er is  samen met de drie andere politievakbonden bewust gekozen voor ‘publieksvriendelijke acties, die de schatkist maximaal raken’. ,,Als de opstelling van de werkgever niet verandert, zullen we op den duur hardere acties moeten ondernemen”, laat persvoorlichter Erik Thijssen namens ACP weten.

Op het moment liggen de onderhandelingen over een betere cao stil. Vorige week kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) nog met een nieuw cao-voorstel, maar dat wezen de vakbonden af. De bonden willen structurele oplossingen voor de werkdruk van de 65.000 politiemedewerkers en dat missen ze in het voorstel.

Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom boden 7 procent meer loon tot en met 2020, aangevuld met een eenmalige uitkering van 500 euro in 2019. Bovendien zouden agenten meer invloed krijgen op hun eigen rooster. De vakbonden wezen dit bod af en noemden het ‘naar buiten toe goede sier maken’.

Gesprekken

ACP verwacht later deze week met meer duidelijkheid te komen over eventuele nieuwe verkennende gesprekken. De bonden benadrukken wel dat de onderhandeling niet heropend worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*