‘Baby bij aanslag in café Amsterdam Zuid’

VIDEOBij een liquidatie in een Italiaans café-restaurant in Amsterdam is vanmiddag een man zwaargewond geraakt. De man zat met een baby aan tafel, zeggen ooggetuigen. ,,Een baby! En die kerel schiet hem gewoon door zijn hoofd.”

De aanslag vond plaats in de Beethovenstraat, een winkelstraat in het chique Amsterdam Zuid. Volgens getuigen stapte even voor 15.00 uur een kleine gespierde man het Italiaanse restaurant Ferilli’s Caffè binnen. Hij liep recht af op het slachtoffer, een man met halflang zwart haar, die volgens een

ooggetuige met een baby aan tafel zat.

Een man die na de schietpartij klanten van het café opving, vertelt wat er daarna gebeurde: ,,Een kleine man in korte broek kwam aanlopen, die een soort prop bij zich had. Daaruit haalde hij een enorm wapen, dat hij richtte. Toen schoot hij.”

Vuurwapen met geluiddemper

In de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid heeft zich vanmiddag een schietpartij voorgedaan.

In de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid heeft zich vanmiddag een schietpartij voorgedaan. © ANP

De dader is volgens getuigen weggerend. Waarschijnlijk heeft hij onder het rennen zijn wapen weggegooid. Mogelijk trok hij ook kledingstukken uit. Om de hoek van het restaurant, in de Jan van Eijkstraat, heeft de Amsterdamse politie een vuurwapen met geluiddemper gevonden. De vluchtroute van de schutter werd afgezet voor sporenonderzoek.

Er is onder meer een traumateam ingezet om het nog onbekende slachtoffer te helpen. Volgens getuigen is de man door een ambulance afgevoerd, die met gierende banden vertrok.

Winkeliers, hun vaste klanten en buurtbewoners spraken hun afschuw uit over de aanslag. ,,Je moet tegenwoordig in deze vroeger zo nette straat eerst drie keer kijken naast wie je op een terras gaat zitten.” ,,Voor je het weet, heb je een verdwaalde kogel in je hoofd. Deze man zat daar met een baby. Een baby! En die kerel schiet hem gewoon door zijn hoofd!”

‘Very serious problem’

Burgernet vroeg mensen uit te kijken naar een gespierde man van ongeveer 1.60 meter van tussen de 35 en 40 jaar oud. Hij zou een rood/zwart gestreepte korte broek, een blauw overhemd en een zwart tasje hebben gedragen.

Ferilli’s Caffè was de rest van de middag gesloten wegens een ‘very serious problem’, zo liet een werkneemster weten. De tent is mede-eigendom van de Italiaan Carlo Ferilli, de voormalig importeur van kledingmerk Replay in Nederland. De andere eigenaar is Günay Uslu, zus van Corendon-oprichter Atilay Uslu.

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat op klaarlichte dag in een Amsterdamse horecagelegenheid geschoten wordt. Tweeënhalve week geleden opende een onbekende het vuur in een koffiezaak in de Dusartstraat. Daarbij raakte crimineel ‘Saqib’ ernstig gewond.

© ANP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*